ReadyPlanet.com
dot
dot
Newsletter

dot


Dr. Miracle Supersight
Join us on Facebook Fanpage NOW!


Dutch & Flemish

 

          SuperSight Surgery®

 

 

  Introductie 

 

Als u het dragen van een bril beu bent en merkt dat uw zicht van dichtbij niet meer zo scherp is als vroeger, dan is Supersight Surgery® wellicht een aantrekkelijk nieuw alternatief voor u. De meerderheid van de patiënten die Supersight Surgery® ondergaan, bevindt zich in de leeftijdscategorie van midden vijftig tot begin zestig en kampt met presbyopie, cataract of ernstige refractieproblemen. Ze zijn zich zeer bewust van hun verminderd zicht en herinneren zich nog hoe het was om scherp van dichtbij te kunnen zien. Deze innovatieve procedure kan uw zichtproblemen corrigeren en kan bij bepaalde groepen patiënten het gebruik van bifocale of leesbrillen aanzienlijk verminderen of zelfs overbodig maken. Of u nu wilt ontsnappen aan de afhankelijkheid van brillen of lenzen vanwege uw werk, hobby's, sociale activiteiten of dagelijkse bezigheden, Supersight Surgery® kan u helpen en een nieuwe kijk op de wereld bieden.

Indien u overweegt om deze nieuwe refractieve procedure te ondergaan, bieden wij graag een uitgebreide evaluatie en consultatie aan om u te helpen uw interesse en geschiktheid voor Supersight Surgery® verder te bepalen.

Waarom heb ik een leesbril nodig?

Mensen beginnen vanaf hun veertigste levensjaar langzaam het vermogen te verliezen om scherp te stellen op objecten die zich van dichtbij naar veraf bevinden, en de noodzaak van een leesbril is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. De eerste tekenen hiervan zijn merkbaar wanneer u een boek of krant verder van uw gezicht moet houden om de tekst te kunnen lezen, en u zult ook merken dat u goed licht nodig heeft om de woorden duidelijk te zien. Uiteindelijk zullen uw armen niet meer lang genoeg zijn om de tekst scherp te kunnen lezen, en zult u onvermijdelijk een leesbril moeten aanschaffen.

Hoewel dit vaak wordt aangeduid als 'leeszicht', is dit zicht cruciaal voor alledaagse taken, zoals het controleren van rekeningen, het aanbrengen van make-up of het bekijken van oproepen op uw mobiele telefoon. Zodra u een leesbril begint te gebruiken, voelt een dag zonder deze bril altijd onvolledig aan. Soms kan het zelfs zo ver gaan dat u meerdere brillen nodig heeft, wat het leven ingewikkelder maakt.

Naarmate we ouder worden, worden alle 'elastische' weefsels in ons lichaam minder flexibel, zoals onze knieën, onderrug, vingers, nek, en vooral de ooglens. Dit is een geleidelijk proces dat gedurende ons leven ongemerkt optreedt en meestal begint rond het midden van onze veertigste levensjaar. Bij de geboorte kan de ooglens zich automatisch aanpassen aan onze behoeften, of we nu van dichtbij of veraf kijken, door de beweging van de oogspieren. Helaas wordt deze lens in de loop der jaren stijver en minder flexibel, wat het voor de oogspieren moeilijker maakt om de lens te manipuleren. Hierdoor verschuift de focus van nabije objecten steeds verder weg, en moet u deze objecten ook steeds verder van uw ogen houden om ze scherp te kunnen zien. Deze aandoening staat bekend als 'Presbyopie' of 'Ouderdomsverziendheid'. 


 Men heeft zijn zicht een leven lang nodig Verjong uw gezichtsvermogen als een investering in uzelf en de toekomst.

 

Om welke redenen dan ook u uzelf wil bevrijden van uw bril, u kan uzelf nu beginnen voorstellen hoe uw leven zonder bril zou zijn.

Veel mensen beginnen refractieve chirurgie serieuzer te overwegen vanwege het aanhoudende succes, de beschikbaarheid van langetermijnresultaten en de verbeterde precisie.

Het goede nieuws is dat u presbyopie of cataract ervaart in een tijd waarin de technologie aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt. Tegenwoordig is het doel van de behandeling om uw zicht aanzienlijk te verbeteren, zodat u weer een zo breed mogelijk gezichtsveld krijgt en daardoor uw afhankelijkheid van een bril, inclusief leesbril of bifocale bril, kunt minimaliseren. Supersight Surgery® kan een weloverwogen keuze zijn voor degenen die hun afhankelijkheid van traditionele of progressieve bifocale brillen willen verminderen, zelfs als ze de eerste tekenen van een zich ontwikkelende cataract vertonen, zelfs als er nog geen symptomen zijn.

Ons doel bij Bangkok Hospital Pattaya is om elke patiënt te helpen het best mogelijke zicht te bereiken in de kortst mogelijke tijd. Door voortdurende verbetering van onze patiëntenzorgmethoden kunnen we uw zicht verbeteren en de hele ervaring voor u comfortabeler maken.


Voordelen voor de levensstijl Mensen zien dit als een investering in zichzelf en hun toekomst.

 

Mensen overwegen refractieve chirurgie om verschillende (vaak zeer persoonlijke) redenen, zoals het verbeteren van hun hobby's, sportactiviteiten of carrièremogelijkheden. Supersight Surgery® kan zelfs de angst voor alledaagse taken verminderen, zoals het zorgvuldig nemen van trappen bij het dragen van multifocale glazen.


Voor degenen die veel onderweg zijn, biedt verminderde afhankelijkheid van brillen of contactlenzen tal van voordelen, variërend van veiligheid tot gemak. Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen of cliënten als ze bijvoorbeeld hun bril zouden verliezen tijdens het werk of bij noodsituaties, zoals het ontsnappen uit een brandend gebouw.


Of je nu een recreatieve sporter bent of een professionele atleet, velen verlangen ernaar om hun lenzen of bril te kunnen laten varen omwille van veiligheids- of prestatieredenen. Dankzij Supersight Surgery® kun je je golf scorekaart lezen met je nabijzicht, je concentreren op de bal op de tee met je intermediaire zicht, en de bal volgen in de verte terwijl hij richting de green vliegt. 

 Grijp uw kans      

 

MPresbyopie is een onvermijdelijk aspect van het verouderingsproces dat iedereen treft. Er is geen ontkomen aan; je kunt misschien proberen te ontvluchten, maar ontkomen is niet mogelijk. Vroeg of laat zal het verouderingsproces je bereiken en zijn tol eisen. Hierin schuilt echter een belangrijk inzicht: vroeg of laat.

Mensen kunnen in twee categorieën worden ingedeeld. De eerste groep gooit hun handen in de lucht van wanhoop wanneer ze de veertig naderen en klagen dat er niets aan te doen is, behalve passief ondergaan en zich overgeven aan de onvermijdelijke aftakeling en ouderdom. Ze worden lui en verwaarlozen hun gezondheid. Uiteindelijk wordt hun negatieve instelling een zelfvervullende voorspelling. De tweede groep verzet zich tegen het verouderingsproces. Als ze de veertig bereiken, realiseren ze zich dat ze kansen moeten grijpen in het leven en dat ze, door fysiek actief te blijven, veel langer in goede gezondheid kunnen blijven en hun vaardigheden kunnen behouden. Zelfs als ze tot dat moment geen gezonde levensstijl hebben gehad, beginnen ze met matige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of aerobics.

In vorige generaties heerste de overtuiging dat men gedoemd was om in stilte te lijden en geduldig de tand des tijds te ondergaan, in afwachting van de komst van Magere Hein met zijn scherpe zeis. Vandaag de dag beschikken we over de kennis en de middelen om ons voor te bereiden op zijn komst. Een van de meest opwindende ontdekkingen van deze eeuw is dat we, door enkele kleine ingrepen te doen, langzaam en met stijl ouder kunnen worden, in plaats van seniel en hulpbehoevend.


 

 Wat is SuperSight Surgery? 

 

Wat is Supersight Surgery®

 

Supersight Surgery® is een ideale procedure voor presbyope mensen van boven de vijftig die het beu zijn bifocale glazen of een leesbril te dragen. Supersight Surgery® is een procedure waarbij de falende natuurlijke lens in het oog, die nu dus optisch inefficiënt geworden is, vervangen wordt door een zacht, flexibele intra-oculaire lens waarmee je weer zowel kan focussen om te lezen als om vanop afstand te zien, net als bij een natuurlijk jonger zicht. De SuperSight procedure houdt tevens, daar waar nodig, een lasercorrectie in van de kromming van het hoornvlies om zo eventueel astigmatisme te corrigeren. Dientengevolge zal uw zicht na deze procedure stabiel zijn en wellicht niet meer wijzigen doorheen de tijd. U zal terug in staat zijn uw normale dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder de nood aan brillen of contactlenzen; dit kan een belangrijk terugdraaien van de klok zijn wat uw zicht betreft.Supersight Surgery® biedt de laatste ontwikkelingen in kunstmatige lenzen zoals Akkomodative 1CU®, Multifocal Tecnis® en AcrySof ReSTOR® die aan de patiënt een betere levenskwaliteit kunnen bieden. De lenzen zijn ontwikkeld om de meeste patiënten de mogelijkheid te geven hun normale dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder de nood aan brillen of contactlenzen. In tegenstelling tot traditionele kunstmatige lenzen, kan men hiermee zowel nabij als veraf zien zonder bril. Dr. Somchai is een van de beste chirurgen van het land die ervaren en gekwalificeerd zijn in het gebruik van dit soort lenzen voor Supersight Surgery®.

 

Supersight Surgery® biedt een betere oplossing. De gebruikte chirurgische procedure is identiek aan de procedure die voor cataractchirurgie reeds haar veiligheid en effectiviteit bewees. In tegenstelling tot procedures die enkel de vorm van het hoornvlies wijzigen, gaat Supersight Surgery® werken ter hoogte van de lens binnenin het oog. Dientengevolge zal uw zicht na deze procedure stabiel zijn en wellicht niet meer wijzigen doorheen de tijd. Bovendien zal cataractchirurgie voor de rest van uw leven niet meer nodig zijn.

 

 

 

Hoe veilig is de procedure?


Supersight Surgery® gebruikt een nieuwe technologie met een procedure die reeds haar diensten bewezen heeft maar die een onvoorstelbare technische vooruitgang heeft gemaakt sinds de tijd van onze ouders en grootouders. De risico’s zijn minimaal maar aanwezig. Iedere chirurgische ingreep houdt risico’s in en enkel uzelf kan bepalen of de voordelen opwegen tegen de risico’s.

Moderne microchirurgische technieken om een lens te verwijderen zijn de laatste 20 jaar enorm geëvolueerd en verbeterd. Tijdens deze procedure wordt de natuurlijke ooglens verwijderd aangezien deze met het verouderingsproces optisch inefficiënt geworden is. Supersight Surgery® kan een goed alternatief bieden voor deze kandidaten die te bijziend zijn, te verziend zijn of die een te dun hoornvlies hebben voor LASIK. Het is ook een te overwegen alternatief voor zij die hun afhankelijkheid van klassieke of progressieve bifocale brillen willen elimineren en die misschien reeds vroege tekenen van ontwikkelend cataract (zelfs indien symptoomloos) beginnen te vertonen.

Belangrijker nog is het feit dat andere refractieve procedures niet bewezen nuttig zijn gebleken voor bepaalde types van visuele condities waarin Supersight Surgery® dit wel doet.

Wat kan ik na de operatie met Supersight Surgery® verwachten?

Bij het raadgeven aan patiënten leggen we uit dat implantatie van akkomodatieve of multifocale IOL’s een groot deel van het nabij zicht zal verjongen en dat de patiënten minder afhankelijk zullen zijn van leesbrillen. Het grootste voordeel van Supersight Surgery® is het verwijderen van cataract en het zal ook een beduidend deel van de myopie of hyperopie die een patiënt heeft corrigeren. We geven u dan wel informatie over de algemene verwachtingen en gang van zaken betreffende de ingreep, we beseffen ook dat er specifieke vragen zullen ontstaan tijdens de weken volgend op de operatie.

We wensen ook alle patiënten eraan te herinneren dat Supersight Surgery® een chirurgische ingreep is en dat er dan zoals bij alle chirurgische procedures risico’s aan verbonden zijn. We raden u aan om zorgvuldig alle resultaten en alle andere informatie die u hier of door bijkomend onderzoek elders vindt grondig door te lezen en hierover dan uitgebreid te spreken met Dr. Somchai.

Is het permanent?

Ja.

Hoe lang duurt het voor alles weer bij het normale is?

Hoe snel verbetert mijn zicht na de operatie?

Patiënten moeten beseffen dat een snelle recuperatie van het gezichtsvermogen de operatie typeert maar dat het toch verscheidene maanden kan duren vooraleer patiënten hun uiteindelijk resultaat qua gezichtsvermogen bereiken na Supersight Surgery®. U zal onmiddellijk merken dat uw zicht verbeterd is en u zal zich comfortabel voelen. Er wordt de patiënten gevraagd om de dag na de ingreep vrijaf te nemen. U zal de volgende dag weer normaal kunnen functioneren maar uw ogen kunnen misschien nog wat lichtgevoelig of geïrriteerd zijn. De meeste patiënten zeggen dat hun ogen tegen ’s anderdaags weer normaal zijn en dat je vanaf dan al je normale activiteiten weer kan aanvangen.


Wat kan er misgaan?

Zeer weinig (met eender welke techniek). Het is echter belangrijk te begrijpen dat eender welke chirurgische ingreep risico’s inhoudt, zelfs als de chirurg alles perfect uitvoert en verder alles goed verloopt. In sommige gevallen is er kans op een onder- of overcorrectie. Ongeveer 95% van de patiënten heeft geen enkele complicatie.

Lichte complicaties die gewoonlijk volledig recupereren zijn: een verhoogde oogdruk, een bloeding in het oog, een tijdelijke vochtophoping aan de voorzijde van het oog (corneair oedeem) of aan de achterzijde van het oog (maculair oedeem) en de neiging van het bovenste ooglid om een beetje af te hangen (ptosis). In zeldzame gevallen kunnen deze effecten blijvend zijn.

Ernstigere complicaties kunnen zijn: het loskomen van het netvlies (1% van de gevallen) en infectie binnen in het oog (endophthalmitis, ongeveer in 1 op 1000 gevallen). Beide gevallen zijn behandelbaar als ze tijdig genoeg ontdekt worden maar ze kunnen ook (zeer zeldzaam) resulteren in blijvend ernstig gezichtsverlies, zelfs blindheid of het verlies van een oog.

Het is belangrijk te begrijpen dat de risico’s op deze complicaties inherent zijn aan de operatie zelf en kunnen optreden, zelfs als de operatie goed is uitgevoerd door een ervaren chirurg. Het optreden van een of meerdere van deze complicaties betekent niet dat de operatie slecht was uitgevoerd.

Is er ooit iemand blind van geworden?

Nog nooit is er iemand van onze patiënten blind geworden. Desalniettemin, geen enkele operatie is zonder mogelijke risico’s en complicaties. De combinatie van onze hooggekwalificeerde chirurgen en onze state-of-the-art uitrusting zorgen er echter voor dat u gerust kan zijn in medische zorg van het hoogste niveau.


Doet SuperSight Surgery® pijn?

Nee. Voor de Supersight Surgery® procedure begint, moet uw oog ongevoelig gemaakt worden met oogdruppels. U kan zich een beetje ongemakkelijk voelen maar echte pijn is een zeldzaamheid. Elk ongemak dat u kan gewaarworden als gevolg van Supersight Surgery® zal zeer beperkt zijn en slechts van korte duur.


Wat helpt me voorkomen met mijn ogen te knipperen tijdens de operatie?

Een ‘ooglid-sperrend’ apparaat wordt gebruikt om de ogen tijdens de procedure open te houden zodat u zich geen zorgen dient te maken over het knipperen van uw ogen. Minimale oogbewegingen hebben geen gevolgen voor de procedure.

Als het u een troost kan zijn: de meeste patiënten die de ingreep reeds doormaakten zeggen dat het veel makkelijker was dan ze vooraf verwacht hadden.

Is SuperSight Surgery® effectief in geval van myopie (bijziendheid)?

Een bijziend (myoop) persoon kan objecten zich dichtbij bevinden normaal en duidelijk zien maar heeft nood aan een bril om zaken vanop afstand te kunnen zien. Het probleem met het myope oog is dat het een teveel heeft aan ingebouwde "versterkings-kracht". Bijziende mensen gaan met het ouder worden tevens de kracht verliezen om hun lens te focussen (worden dus presbyoop) maar hebben steeds de ingebouwde mogelijkheid om helder te zien vanop korte afstand zodra ze hun bril of contactlenzen verwijderen.

Als u een bril draagt, eenvoudige bijziendheid heeft en voorbij de 45 bent, zal u misschien reeds gemerkt hebben dat u uw bril dient af te zetten om iets van nabij duidelijk te kunnen waarnemen. Zodra u uw bril weer opzet zullen uw ogen zich weer gedragen net als mensen die normaal zien (emmetropen) en zal u, indien u met uw bril wat wil lezen, extra kracht nodig hebben, net als andere emmetropen van uw leeftijd. Aangezien u reeds een bril draagt, zal u vanaf nu bifocale glazen nodig hebben.Supersight Surgery® is geschikt voor myope mensen, in het bijzonder als ze erg bijziend zijn en voorwerpen zeer dicht bij de neus moeten houden om ze duidelijk te zien of stilaan staar beginnen te ontwikkelen. Besluitend kunnen we stellen dat een myopische patient die een bril draagt om te lezen en om vanop afstand te zien, tevreden zal zijn met de resultaten van Supersight Surgery®.


Moet ik beide ogen tegelijkertijd laten doen?

Ja. Supersight Surgery® wordt meestal op beide ogen tijdens dezelfde sessie uitgevoerd. De resultaten zijn voldoende voorspelbaar en de procedure is veilig genoeg. (De meeste mensen die deze ingreep ondergaan verkiezen om beide ogen op dezelfde dag te laten behandelen).

Als ik reeds LASIK liet doen, ben ik dan nog steeds kandidaat voor Supersight Surgery®?

Ja. Mensen die voordien reeds een operatieve behandeling van het hoornvlies ondergingen, zoals LASIK, PRK, RK (Radiale Keratomie) of CK (Conductieve Keratoplastie) zijn acceptabele kandidaten voor Supersight Surgery® zolang hun ogen in goede gezondheid zijn. Bijkomend, zelfs mensen die van plan zijn om Supersight Surgery® te ondergaan kunnen nog een bijkomende ingreep nodig hebben om hun zicht te fijntunen. Deze bijkomende ingrepen kunnen gebeuren voor, tijdens of na de lens-implantatie.

Gelieve hiervoor Dr. Somchai te consulteren zodat u alles met betrekking tot deze procedures begrijpt.


Is het mogelijk om presbyopie te corrigeren met laser zoals LASIK?

Nee. Correctie van het zicht met laser wijzigt de bolling van het hoornvlies. Het hoornvlies en de lens spelen beiden een rol in het focussen van lichtstralen op het netvlies. Aangezien presbyopie de verminderde capaciteit is van de lens om te kunnen focussen, zal een ingreep aan het hoornvlies hierbij niet corrigerend werken. Inderdaad, mensen die een succesvolle laserbehandeling ondergingen om hun myopie of hyperopie te corrigeren zullen in hun verdere jaren doorgaan om presbyopie te ontwikkelen. Presbyopie kan echter wel verholpen worden door een ingreep aan de lens zoals Supersight Surgery®.

Hoe werkt ‘Nabij zicht CK’ of ‘Nabij zicht LASIK’ voor presbyope patiënten?

CK (Conductieve Keratoplastie) gebruikt radiogolven en LASIK gebruikt laser en moet dus wat weefsel wegsnijden om de kromming van het hoornvlies te wijzigen. Deze nieuw aangekondigde procedures, ‘Nabij zicht LASIK / CK’ zijn behandelingen die in tegenstelling tot de klassieke behandelingen slechts 1 oog behandelen. U zal merken dat er de eerste weken na de ingreep slechts weinig verschil is tussen uw beide ogen. In theorie gaan de hersenen zich aanpassen aan 1 oog dat nabij ziet en het andere oog (het dominante oog) dat ver ziet. Uw hersenen zullen met deze nieuwe waarneming leren omgaan, waardoor het functioneel zal zijn maar bijwijlen ook wat frustrerend. U zal halo’s zien of schitteringen ’s nachts en er is nog de vraag betreffende het dieptezicht. Deze procedures zijn dus geen ideale oplossing voor bijvoorbeeld de sporter of iemand die bij nacht met de wagen rijdt.

Ze zijn ook niet ontwikkeld om zeer kleine tekst te lezen zoals beursresultaten, sportuitslagen en bijsluiters van geneesmiddelen, of om gedurende een langere tijd te lezen. Bijgevolg zal u voor intensief lezen een bril nodig hebben.

Uw ogen blijven met ieder jaar dat u ouder wordt verder veranderen. De meeste mensen hebben sinds hun eerste aanschaf de kracht van hun leesbril al wel enkele keren moeten opvoeren omdat hun ogen ouder en zwakker worden. Sommige mensen begrijpen dat dit veroorzaakt wordt door de lens die stijver wordt en de oogspieren in het oog die zwakker worden. De lens buigt en strekt niet meer als tevoren. Het probleem is dus niet dat deze procedures niet werken, het ligt hem erin dat uw ogen verdergaan te verzwakken. Deze procedures blijken uit klinische studies een goede stabiliteit te vertonen maar her-behandeling zou nodig zijn.

We geloven dan ook werkelijk dat de ratio tussen voor- en nadelen voor vele presbyope ametropen in het voordeel van Supersight Surgery® uitvalt. We zien de technologie verder evolueren en we geloven dat met Supersight Surgery® de toekomst ons toelacht.


Zou u Supersight Surgery® aanraden aan patiënten tussen de 50 en 60 jaar oud die om LASIK vragen voor hun refractieve stoornissen?

We voeren zelden LASIK als primaire procedure uit voor patiënten ouder dan 55. We zullen de mogelijkheid om het nabij zicht te verbeteren ook met alle presbyope patiënten tussen de 45 en 55 die informatie komen vragen omtrent LASIK bespreken. Samen met het bespreken van de voor- en nadelen is een consultatie de aangewezen plaats om met patiënten over alternatieven te spreken en het is een van de basisprincipes dat artsen de plicht hebben dit aan de patiënten voor te stellen. Als ophthalmologen hun patiënten niet over de alternatieven informeren en niet alle opties voorstellen, dan vervullen zij hun taak als arts niet naar behoren.

Vele patiënten zijn nog niet bekend met deze nieuwe lens-technologie maar de meesten zullen toch besluiten dat ze echt wel Supersight Surgery® wensen omdat dit hen veel meer zal bieden dan ze gehoopt hadden van LASIK alleen.

We hebben niet onmiddellijk een leeftijdsgrens maar hoe dichter de patiënt bij het ontwikkelen van staar komt, hoe logischer de keuze wordt om Supersight Surgery® uit te voeren. Een ander iets waar rekening mee gehouden dient te worden is de eventuele dekking van deze ingreep door de gezondheidsverzekering.

Hoeveel kost dit?

De startprijs voor het privépakket bedraagt 200.000 Thaise baht voor beide ogen en omvat de volgende zaken:


* Chirurgische kosten

* Alle theaterkosten en andere operatiekosten

* Twee speciale intraoculaire lensimplantaten

* Medicijnen op de dag van de operatie

* Verblijf en accommodatie voor één nacht in het ziekenhuis

* Postoperatieve zorg door de consultant, inclusief vervolgbezoeken


Houd er rekening mee dat de kosten kunnen variëren als algemene anesthesie nodig is of als de patiënt aanvullende tests of medicijnen vereist. We accepteren betalingen in contanten of via creditcard.

 

Wat is secundair cataract?

 

De ooglens zal tijdens de operatie verwijderd worden, het natuurlijke ‘lenszakje’, de capsule van de lens blijft intact zodat de kunstmatige lens hierin kan geplaatst worden. Maanden tot jaren na uw ingreep kan deze capsule troebel worden en uw zicht vertroebelen. Meestal rapporteert de patiënt dan een geleidelijke gezichtsvertroebeling. De diagnose kan meestal bevestigd worden door een optometrist (opticien), en de patiënt kan dan terug doorverwezen worden naar de oogchirurg. De behandeling, een eenvoudige laser-behandeling, houdt het schoonmaken van het centrale deel van de doorzichtige capsule in, met gebruik van een speciale laser (dit is de enige keer dat laser gebruikt wordt in cataractchirurgie). Deze procedure heet "capsulotomie" en ze herstelt het zicht quasi onmiddellijk. De procedure is pijnloos en gebeurt steeds poliklinisch.

  Een overzicht van de  Supersight Surgery® procedure 

Door de plaatselijke verdoving, zal u tijdens de operatie wakker en alert zijn. Deze verdoving kan enkel uit oogdruppels bestaan of een inspuiting van een lokaal anaestheticum in het weefsel rond het oog. Tijdens de operatie kan u een fel licht zien, afkomstig van de microscoop. Twee uur voor de operatie zal u oogdruppels krijgen om de pupil te verwijden. Tijdens de operatie zal u gevraagd worden uw hoofd stil te houden en zo plat mogelijk te liggen. De operatie duurt normaal gezien 20 – 30 minuten per oog, hetgeen echter kan uitlopen tot 45 – 60 minuten. De meeste tijd wordt besteed aan het verwijderen van de natuurlijke lens met een techniek, phaco-emulsificatie genoemd. De chirurg maakt een zeer kleine insnede in het oog, verzacht de lens met geluidsgolven en verwijdert deze met een klein buisje. De achterste laag van de lens wordt ter plaatse gelaten. Daarna wordt een kunstmatige lens (implantaat) ingebracht om de natuurlijke lens te vervangen. Soms is een kleine hechting nodig. Op het einde van de operatie, wordt een doekje of een schelpje over uw oog geplaatst om het te beschermen.

Het doel van Supersight Surgery® is om de natuurlijke lens te vervangen door een plastieken, speciaal ontworpen accomodatieve intra-oculaire lens (implantatie) aan de binnenzijde van uw oog ter correctie van presbyopie, veroudering van het oog die gewoonlijk optreedt vanaf de leeftijd van 40 jaar. Aldus hebben zij wellicht geen leesbril meer nodig voor werk van dichtbij.

  Alternatieven voor Supersight Surgery® 

Het doel van de behandeling is om het onvermogen van uw ogen om zich nog te focussen op nabije voorwerpen te compenseren. Behandelalternatieven zijn het dragen van corrigerende brillen / lenzen of het ondergaan van refractieve chirurgie. Er zijn verschillende alternatieven mogelijk:

 

 

 

 

 

 

 

Brillen

Contactlenzen

LASIK, PRK (Photo-Refractie Keratectomie), RK

Sclerale expansieband

Phakische Intra-oculaire lenzen

Conductieve Keratoplastie (CK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaken in overweging te nemen wanneer een individu met nood aan een bifocale bril / lenzen een chirurgische correctie van het zicht overweegt

 

SuperSight Surgery®

Laser / CK

Vertezicht

Ja

Ja

Nabij zicht

Ja

Ja

Zicht zowel nabij als veraf

Ja

Nee

Permanente correctie

Ja

Nee

Goede diepteperceptie

Ja

Nee

Goede contrastsensitiviteit

Optioneel

Nee

Geen halo’s of schitteringen ‘s nachts

Optioneel

Nee

Geen nood aan staarbehandeling in de toekomst

Ja

Nee

Kosten

Hoger

Lager


            U kan deze mogelijkheden en operaties met Dr. Somchai bespreken.

 

    Sleutels tot succes  

Met het beschikbaar worden van de nieuwe generaties van multifocale en accomodatieve IOL’s, zullen we u een nog beter lees- en algemeen zicht kunnen bieden. We geven u een op maat gemaakte aanbeveling op basis van uw levenstijl en alle nodige informatie om voor uzelf de beste keuze te kunnen maken.

De gezondheid van het oog en de persoonlijkheid van de patiënt

Het is essentieel dat onze patiënten realistische verwachtingen hebben van hun zicht na de operatie. Dit hangt voor een deel af van de algemene gezondheidstoestand en de gezondheid van het oog maar hangt ook af van iemands persoonlijkheid.

Het inschatten van iemands persoonlijkheid is dan ook wellicht een van de belangrijkste aspecten van dit proces. Slechte kandidaten zijn patiënten die overdreven perfectionistisch zijn of een negatieve ‘glas-half-leeg’ mentaliteit hebben. We zullen de patiënten vragen zichzelf in te schatten op een schaal van 0 tot 10 gaande van meegaand en laks tot perfectionistisch.

De keuze van de lens op maat van de levensstijl bepalen

De eerste stap in het bepalen van de meest geschikte IOL voor een patiënt is het begrijpen van zijn levensstijl en daarmee gepaard gaande noden en visuele eisen. We gebruiken een vragenlijst met een aantal vragen omtrent uw levensgeschiedenis en levensstijl om zo te kunnen prioriteiten stellen wat uw visuele noden betreft en vervolgens de voor u beste lens te kunnen kiezen. Zo zullen we bijvoorbeeld vragen naar uw professionele bezigheden (vroeger en nu), hoe vaak u de computer gebruikt, of u vaak leest en/of handwerkt, of u aan sport doet, ’s nachts met de wagen rijdt, ... Deze vragen helpen ons te begrijpen welk gezichtsbereik u het meest nodig heeft in uw dagelijkse leven en welke technologie dus de meest geschikte voor u is.

 

Het concept om uw zicht in te delen in vijf ‘levensstijl zones’ is ons erg behulpzaam gebleken in het ons leiden naar een goede keuze van lens. De activiteiten gaan van ‘nabije taken’ waarvoor u een ‘nabij-dominante lens’ nodig zou hebben tot ‘afstandstaken’ waarvoor u een perfect helder vertezicht zou nodig hebben of een perfecte emmetropie in verschillende lichtcondities.

 


           Focus Zone         

Zone 1
Nabij / Gedimd licht

Zone 2
Nabij / Daglicht

Zone 3
Ver / Daglicht

Zone 4
Ver / Nacht

Zone 5
Intermediair

Menu’s in een restaurant

Kleine letters van een krant

Autorijden overdag

Autorijden ’s nachts

Kaartspelen

Precisiewerk in gedimd licht

Computerwerk

Golf spelen

Bioscoop

Pool, snooker

Werken met juwelen

Landkaarten

Verkeersborden

Sterrenkijken

Intensief computergebruik

Duiken, metingen uitvoeren onder water

Naaien, handwerk

 

 

Scherp intermediair zicht

U moet drie aansluitende zones kiezen die voor u het grootste deel van uw dagelijkse activiteiten uitmaken en waarvoor u zo weinig mogelijk afhankelijk van een bril wil zijn.

(De meeste patiënten bereiken onafhankelijkheid van een bril voor alle vijf de zones, de verwachtingen worden meestal overtroffen.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omgaan met uw verwachtingen

Over het algemeen spelen de pre-operatieve verwachtingen van de patiënt een kritische rol in de post-operatieve tevredenheid. Refractieve chirurgie (chirurgie om het zicht te corrigeren) is vandaag de dag bijzonder gestuurd door de noden en voorkeuren van de patiënt.

"Als clinicus ben ik van nature bijzonder geïnteresseerd in het verbeteren van mijn chirurgische resultaten, maar het controleren van de verwachtingen van de patiënt kan nog effectiever zijn in termen van maximalisatie van de patiëntentevredenheid dan het eigenlijke verbeteren van de post-operatieve resultaten" zegt Dr. Somchai.

We zullen ons uiterste best doen om de patiënt grondig en duidelijk te informeren over zijn medische toestand, de phaco-emulsificatie procedure, de mogelijke gevaren en complicaties en de pro’s en contra’s van de verschillende beschikbare lenzen. We zullen ook luisteren naar wat de patiënt echt wil en verwacht van de operatie om dan ons best te doen deze verwachtingen zo realistisch mogelijk in te lossen. Dit is een kritische succesfactor met eender welke lens waarvoor geopteerd wordt.

Perfectie verwachten vanop iedere afstand en in iedere situatie is niet realistisch.

 

Hoewel vele van onze patiënten uiteindelijk helemaal geen bril meer zullen hoeven te dragen, willen we dat hun verwachting vooraf is dat ze voor bepaalde activiteiten toch nog een bril zullen kunnen nodig hebben. We benadrukken dat het ons doel is om hun afhankelijkheid van hun bril te verminderen en we vragen hen te identificeren voor welke taken een bril het minst storend zou zijn.

Patiënten dienen zich te realiseren dat men met eender welke lenstechnologie het optimum dient te zoeken en dat aanpassingen in hun persoonlijk leven, zoals het aanpassen van verlichting en van de locatie van hun computer, nodig kunnen zijn. Gelukkig gaan eventuele symptomen, zoals halo’s, de meeste van de dageljikse activiteiten niet beïnvloeden.

Niet ingeloste verwachtingen kunnen om velerlei redenen een probleem zijn. Een vaak voorkomende reden kan zijn dat de patiënt een volledige onafhankelijkheid van bril / contactlenzen verwacht niettegenstaande de relativerende waarschuwingen.

    Technologie van lensimplantaten   

De nieuwste generatie intra-oculaire implantaten

Er zijn vier nieuwe technologieën van lensimplantaten die we aanbieden aan mensen die een jonger zicht wensen en/of een correctie van presbyopie:1) Akkommodative 1CU®, 2) AcrySof ReSTOR®, 3) RezoomTM en 4) Multifocal TECNIS®, dewelke op meerdere afstanden kunnen focussen en beloftevol zijn wat betreft het corrigeren van spherische ametropie en daaruitvolgende presbyopie bij patiënten met of zonder staar. Deze technologieën laten Supersight Surgery® toe om niet enkel presbyopie te corrigeren ongeacht de sterkte van het refractieprobleem, maar stoppen ook de ontwikkeling van cataract in de toekomst aangezien de lens verwijderd wordt.

Men kan deze implantaten in 2 groepen indelen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1) Accomodatieve lensimplantaten die hun werking steunen op de mechanische beweging van de lens in het lenszakje en alzo de refractie bij de patiënt wijzigt.

 

De Akkommodative 1CU® representeert de laatste nieuwe ontwikkeling in artificiële lenzen en kan de patiënt een betere levenskwaliteit bieden. De lens is ontwikkeld om haar vorm te kunnen aanpassen en zo te kunnen functioneren als een gezonde natuurlijke lens.

 

De Akkommodative 1CU® biedt de meeste patiënten de mogelijkheid om de meeste van hun normale activiteiten zonder bril of contactlenzen te kunnen uitvoeren. In tegenstelling tot traditionele kunstmatige lenzen kunnen hiermee zowel voorwerpen vanop afstand als van nabij gezien worden zonder bril.

Het principe

Een gezonde natuurlijke lens heeft ‘accomodatievermogen’ (kan van vorm veranderen) zodat objecten vanop verschillende afstanden scherp gezien kunnen worden. De meeste kunstmatige lenzen zijn hard en kunnen hun vorm niet wijzigen waardoor de patiënt na cataractchirurgie over het algemeen een bril zal moeten dragen.

Tijdens de accomodatie (samengetrokken cilindrische spier) geeft de Akkommodative 1CU® u een scherp zicht op nabije objecten.

Voor en na de accomodatie (ontspannen cilindrische spier) geeft de Akkommodative 1CU® u een scherp zicht op objecten vanop afstand.

 

 

 

 

 

 

 

 

(2) Multifocale lensimplantaten gaan het licht verspreiden dan wel bundelen in twee of meer focusafstanden.

Er zijn drie nieuwe multifocale lensimplantaten beschikbaar in Thailand, namelijk TECNIS®ZM900, AcrySof ReSTOR® en RezoomTM.

De TECNIS®ZM900 implanteerbare lens is een volledig optisch diffracterend plooibare multifocale IOL die gemaakt is van van siliconen (polysiloxane). Met behulp van wavefront technologie wordt lens asferisch optisch gevormd met als doel sferische abberatie te verminderen. Om de diepte van de focus te vergroten, is de TECNIS®ZM900 gevormd om een lichtdistributie te creëren tussen nabije en verre focussen tot een niveau van circa 50/50.

De ReSTOR® implanteerbare lens is een geapodiseerde diffractieve plooibare multifocale IOL gemaakt van een hydrofoob acryl. Deze geapodiseerde diffractieve technologie is gebruikt om de multizonale refractieve optiek te vormen. Het crëeert een centrale zone van 3,6 mm met stapsgewijze verminderde hoogten en breedten naar de periferie toe. Daardoor kan ze lichtenergie breken in twee belangrijke focuspunten om zo twee visuele sterkten, nabij en veraf, te hebben. De perifere monofocale refractieve zone is bedoeld om de beeldkwaliteit te verbeteren door de multifocale optische verstoringen te verminderen en meer lichtenergie te transfereren voor afstandszicht als een pupil dilateert.

 

Zowel TECNIS®ZM900 als ReSTOR® hebben een diopter van +4.0 aan toegevoegde kracht aan de plane lens, wat overeenkomt met een diopter van ongeveer 3.2 aan toegevoegde kracht aan de plane bril. Hoewel zowel TECNIS®ZM900 als ReSTOR®multifocale lenzen zijn, hebben ze toch wat verschillende capaciteiten afhankelijk van de gebruikte technologie.

Het principe

Diffractieve technologie crëeert kleine trapjes op het optisch oppervlak. Deze kleine trapjes kunnen het licht distribueren tussen nabije en verre foci. Daardoor kan de patiënt een deel van het beschikbare licht gebruiken om op afstand te focussen en een ander deel om nabije objecten te focussen op de fovea (gele vlek). Met andere woorden, een presbyoop oog kan snel de focus overschakelen van verre objecten naar nabije objecten.

 

De RezoomTM implanteerbare lens

De RezoomTM intra-oculaire lens is een tweede generatie refractieve multifocale IOL’s die cataractpatiënten met hyperopie een grotere onafhankelijkheid van brillen / contactlenzen biedt dan monofocale IOL’s. Het specifieke multifocale design van de RezoomTM biedt een bereik van zichtsterkten dat niet te vergelijken is met dat van monofocalen.

De RezoomTM Balanced View OpticsTM technologie verspreidt het licht over vijf optische zones zodat iedere lens een afstands-dominante centrale zone heeft voor vertezicht bij condities van helder licht wanneer de pupil vernauwd is.

Het principe

Vijf focus-zones voor een volledig zichtsbereik. De RezoomTM Multifocale Lens heeft uniek geproportioneerde visuele zones die haar haar grootste voordeel bieden. Iedere RezoomTM Multifocale Lens is onderverdeeld in vijf verschillende zones die elk ontworpen zijn voor verschillende lichtcondities en focusafstanden. In tegenstelling tot vroegere multifocale lensdesigns, heeft de RezoomTM Multifocale Lens de grootte van de zones geproportioneerd om een goed zicht te bieden in een waaier aan lichtsterkten.

 

    Mixen en Matchen     

Er kunnen zich gevallen voordoen waarbij het resultaat is wat de chirurg voor ogen had en verwachtte maar waarbij de patiënt ontevreden is met zijn nachtzicht of zichtsbereik. Sommige patiënten zouden willen overwegen om lensimplantaten te mixen en matchen omdat ze gehoord hebben dat het intermediaire zicht een tegengesteld effect kan ondervinden van implantatie van multifocale lenzen.

Is het mogelijk om een maximaal effect te bereiken door het grootste voordeel of het sterkste punt van ieder lenstype te gebruiken zodanig dat sommige patiënten even goede of zelfs betere resultaten kunnen bereiken door het mixen en matchen van verschillende lenstypes, zoals bijvoorbeeld een accomodatieve IOL in het ene oog en een multifocale IOL in het ander oog of het gebruik van twee verschillende types van multifocale IOL’s?

Omdat een accomodatieve lens een andere soort lens is dan de multifocale lens, gaat het minder problemen veroorzaken met nachtzicht maar gaat het bereikte nabije zicht met deze lens minder sterk zijn dan dat van de andere.

Ik ben mezelf bewust van zo een aantal voorbeelden. Twee verschillende technologieëën door verschillende visuele systemen bij dezelfde patiënt in te planten, kan de patiënt in de situatie brengen dat hij problemen heeft met het zwakke punt van beide lenzen en dus over beiden ontevreden is.

 

Bijvoorbeeld binoculaire krachtenbundeling gaat verloren, tenminste voor een aantal focuspunten. Sommige patiënten gaan de ene lens boven de andere verkiezen en gaan zich steeds bewust zijn van de nadelen van het zwakkere oog wanneer verschillende lenstypes gebruikt worden.

Er is een goede reden om ‘mixen en matchen’ met de grootste omzichtigheid te benaderen.

Patiënten dienen zich te realiseren dat men met eender welke lenstechnologie het optimum dient te zoeken en dat aanpassingen in hun persoonlijk leven, zoals het aanpassen van verlichting en van de locatie van hun computer, nodig kunnen zijn.

Gelukkig gaan eventuele symptomen, zoals halo’s, de meeste van de dageljikse activiteiten niet beïnvloeden.

 


"Onfrisse ogen zien een onfrisse wereld"Henry Langman was werkelijk gelukkig. Hij was van het Verenigd Koninkrijk naar Pattaya gereisd om de meest vooraanstaande oogchirurg van Thailand, Dr. Somchai, in het Bangkok Hospital Pattaya te bezoeken.

"De angst is altijd daar. Je denkt dat het pijnlijk zal zijn of je vreest voor complicaties. Je hoort misschien een gruwelverhaal en je wordt ongerust."

Hij was versteld over de resultaten van de Supersight Surgery® die hij een week geleden onderging en hij straalde bij zijn post-operatieve controle bij Dr. Somchai.

"Ik ben bijna zestig en kon nooit gewend raken aan het ongemak van een bril. Ik speel golf en ben scheidsrechter bij het rugby. Dat is niet makkelijk als je een bril draagt en het regent. In ben altijd in de buitenlucht en haatte het om telkens weer naar mijn bril te moeten grijpen," zei hij.

"Dit was zo eenvoudig, zo snel en zo pijnloos. Nu komt ook mijn moeder voor deze operatie! En wat een resultaat voor slechts de helft van de prijs!"Het resultaat 1 week later.

"Ik kon onmiddellijk beter zien. Gedurende drie dagen zag ik wat flikkeringen maar ik had verder geen ongemakken. Ongelooflijk wat een bezoekje aan een pub voor je kan doen he?"Henry koos voor Supersight Surgery®, een relatief nieuwe procedure die hen helpt die de veertig voorbij zijn en beginnen te worstelen om de krant te kunnen lezen of een leesbril nodig hebben om een prijskaartje te kunnen ontcijferen.

"Het was geen optie om dit in het Verenigd Koninkrijk te laten doen. Ik zou naar London moeten reizen en daar meer betalen voor enkel een LASIK-behandeling," zei hij.

"Tijdens het drinken van een paar glaasjes hier in Pattaya maakte ik een praatje met een barman die deze oogoperatie negen maanden geleden onderging. Ik haatte mijn bril die ik steeds verloor of brak, de onderzoeken, de contactlenzen. Hij raadde me aan om Dr. Somchai op te zoeken. Ik ga niet liegen, ik was bang. Ik bedoel, iedere ingreep aan het lichaam is wat angstaanjagend. De dokter was echter zeer professioneel. We spraken ook over LASIK. Ik voelde dat ik een hele waaier aan mogelijkheden had."

Inderdaad, velen bezoeken een van de vele gerenommeerde LASIK centers en worden niet ingelicht over het breed universum aan mogelijkheden. Een intra-oculair chirurg kan alternatieven aanbieden."Ik behandel geen ziekte, ik behandel mijn patiënt," zegt Dr. Somchai.

"Ik combineer technologie en ervaring. Ik bied een oplossing op maat en dat is niet steeds LASIK. Er is niet 1 technologie die voor iedereen de beste is."

"Doorheen de tijd verliezen onze ogen de capaciteit om te focussen op nabije objecten. Deze toestand heet presbyopie. Het is eenvoudigweg een verouderingsproces van de lens in het oog en begint gewoonlijk vanaf het 40ste levensjaar. Het is mogelijk om de lens in het oog te vervangen met een speciaal ontwikkelde lens, waardoor je de nood aan een bril, zowel voor nabij als voor veraf, kan verminderen," ging hij verder.Het goede nieuws?

"Supersight Surgery® biedt u een betere oplossing. Uw zicht zal na de procedure stabiel zijn en wellicht niet meer wijzigen doorheen de tijd. Cataractchirurgie zal later niet meer nodig zijn. De gebruikte lens zal u een beter zicht bezorgen vanop alle afstanden en u zo bevrijden van bifocale brillen."

Dr. Somchai studeerde af aan de universiteit van Chiang Mai en studeerde refractieve chirurgie in België en Duitsland. Hij begon met Supersight Surgery® in 2002.

"Tijdens het eerste jaar had ik vier cases, dit jaar zal ik er meer dan 400 doen!"Voor de actieve golfer die de ergernis en het ongemak van een bril wil kwijtraken, is dit de ideale oplossing.

John Steinbeck schreef in "Travels with Charlie" dat "onfrisse ogen een onfrisse wereld zien". Stel uzelf voor wat een nieuw en verbeterd zicht kan doen voor uw geluk en vernieuwde vooruitzichten. Dit is een groot inzicht in uw nieuw te verwerven zicht.

Vertaald uit "Golf Guide Magazine"

 


  Resultaten 

 


De volgende informatie zijn de resultaten die we bekwamen door navraag bij de patiënten 3 maanden na Supersight Surgery® (wanneer ze reeds de voordelen hebben kunnen  ondervinden).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JA (%)

NEE (%)

Zou u terug Supersight Surgery® ondergaan mocht u opnieuw voor de keuze staan?

95

5

Heeft u nog steeds een bril nodig?

6

94

Heeft u steeds een bril nodig om vanop afstand te zien?

3

97

Heeft u steeds een bril nodig om te lezen?

4

96

Bent u tevreden met Supersight Surgery®

94

6

 

 

Uw SuperSight Dokter

 

Dr. Somchai Trakoolshokesatian

 

Ophthalmologist
Bangkok Hospital Pattaya

Tel. (038) 25.99.37
E-mailadres: somchait@bph.co.th


Opleiding

Dokter in de Geneeskunde, 1987 Universiteit van Chiangmai, Thailand

Geneesheer-Specialist in de Ophthalmologie, 1994 Universiteit van Chiangmai, Thailand

Lid van de ESCRS (Europese Vereniging voor Cataract- en Refractieve Chirurgen)

Lid van de ASCRS (Amerikaanse Vereniging voor Cataract- en Refractieve Chirurgen)

 

Verwante ervaring en training

Januari 1992 Internationale uitwisseling van ophthalmologische professionele vaardigheden

Orbis Project, Inc. in Chiangmai, Thailand 1999 – 2001

Het "Eerst Zien" liefdadigheidsproject ter preventie van blindheid, Lions Club van Pattaya, Pattaya

2002 Internationale opleiding in Refractieve Laser Chirurgie (LASIK) in Antwerpen, België

2003 Internationale opleiding in Refractieve Chirurgie (Akkomodative – 1CU) in Munchen, Duitsland

2005 Internationale opleiding in Refractieve Chirurgie (Implanteerbare Contactlens) in Lissabon, Portugal

2006 Internationale opleiding in Refractieve Chirurgie (AlphaCor) in London, Engeland

 

 

 

 

 

 Copyright © 2010 All Rights Reserved.